Team Consulting

Minden, ami egy üzleti vállalkozás elindításához és működéséhez kell.

Team Consulting blog

Melyik a nekem való?

Pro és kontra: egyéni vállalkozások és gazdasági társaságok 

Mikor vállalkozásunk elindításán gondolkodunk, fontos kérdés, hogy milyen formában valósítsuk meg ötletünket. A vállalkozásokat sokféle szempontból csoportosíthatjuk, gondolhatunk itt a tevékenység jellegére, a vállalkozás tulajdonformájára, illetve szervezeti formájára, mely szerint megkülönböztetünk egyszemélyes (egyéni) vállalkozásokat és gazdasági társaságokat (például kft., rt.). Cikkünk ez utóbbi kérdésben nyújt segítséget, hiszen egy jó ötlet mellé, a megfelelő szervezeti kereteket is meg kell találnunk ahhoz, hogy vállalkozásunk sikeres lehessen a piacon.

Az egyéni vállalkozás legfontosabb és talán legegyértelműbb előnye nem más, mint a vállalkozó személyének függetlensége, leegyszerűsítve, hogy nincs főnökünk. Ebből kifolyólag az alapítás, megszüntetés és viszonylag egyszerű feladat. Az egyéni vállalkozás hátránya, hogy a vállalkozó vagyonával korlátlanul vállal felelősséget a vállalkozás kötelezettségeiért. Tovább…

Egy jó vállalkozás nélkülözhetetlen komponense: az üzleti terv

Mi az üzleti terv, és miért fontos a vállalkozásomhoz?

Az üzleti terv a vállalkozás üzleti elképzeléseit, hosszú távú terveit, számszerűsített (várható) mutatóit tartalmazza. Fontossága abban rejlik, hogy egy jól felépített üzleti terv már vállalkozásunk megkezdése előtt feltárja előttünk a lehetséges buktatókat, kockázatokat, így tehát elengedhetetlen egy hosszútávon is sikeres vállalkozás, start-up beindításához.

Hogy néz ki egy üzleti terv?

Az üzleti tervnek több komponense van, a legfontosabb viszont mégis maga a vállalkozási tevékenység Tovább…

8+1 hiba, amelyeket kerülj el, ha motivációs levelet írsz

Az állás megpályázásakor a motivációs levél tartalma és formája egy képet alakít ki a pályázóról, vagyis rólad. Ezért nagyon fontos, hogy az minden olyan információt tartalmazzon, amely releváns az állás megpályázása szempontjából. Legyen tehát benne, hogy milyen pozícióra pályázol, illetve hogy hol találtad az álláshirdetést. A következőkben összegyűjtöttünk néhány gyakori hibát, amelyekbe nemcsak kezdő, hanem gyakorlott álláskeresők is beleeshetnek.

1. Elírások, helyesírási hibák

Az elütések, helyesírási hibák meglehetősen rossz fényt vetnek a pályázóra. Különösképpen adminisztratív jellegű munkakör betöltésekor fontos erre odafigyelni, így a helyesírási hibák és betűtévesztések elkerülése érdekében érdemes helyesírás-ellenőrző programot használni, esetleg átnézetni a levelet egy olyan ismerősöddel, akinek értékítéletében és helyesírásában megbízol.

2. A megfelelő tagolás hiánya

Fontos, hogy motivációs leveled megfelelően tagolt legyen. Emeld ki tehát külön bekezdésben a megpályázott pozíciót, valamint egy új bekezdésben írj arról, hogy miért szeretnéd elnyerni az állást, s új bekezdést igényel az is, hogy miért érzed magad alkalmasnak az állás betöltésére. Tovább…

4+1 tipp a tökéletes CV megírásához

4+1 tipp a tökéletes CV megírásához

 

  1. Egy munkaadónak vagy HR-esnek fél perc is elég ahhoz, leszűrje a legfontosabb információkat. Önéletrajzod legyen átlátható, jól tagolt és lényegretörő!
  2. Ha fényképet csatolsz, az legyen jó minőségű, professzionális és igazolványkép-szerű!
  3. Önéletrajzod azokra a részletekre, munkatapasztalatokra mindenképpen térjen ki, amelyek relevánsak az adott pozíció betöltéséhez!
  4. Igen fontos az őszinteség. Ha nem rendelkezel középfokú nyelvtudással, ne szerepeljen az önéletrajzodban, mert az állásinterjún kiderülhet, hogy az még az alapfokú társalgási szintet sem éri el. Ugyanez vonatkozik minden másra.

Tovább…

További bejegyzések listázása: