Team Consulting

Minden, ami egy üzleti vállalkozás elindításához és működéséhez kell.

8+1 hiba, amelyeket kerülj el, ha motivációs levelet írsz

Az állás megpályázásakor a motivációs levél tartalma és formája egy képet alakít ki a pályázóról, vagyis rólad. Ezért nagyon fontos, hogy az minden olyan információt tartalmazzon, amely releváns az állás megpályázása szempontjából. Legyen tehát benne, hogy milyen pozícióra pályázol, illetve hogy hol találtad az álláshirdetést. A következőkben összegyűjtöttünk néhány gyakori hibát, amelyekbe nemcsak kezdő, hanem gyakorlott álláskeresők is beleeshetnek.

1. Elírások, helyesírási hibák

Az elütések, helyesírási hibák meglehetősen rossz fényt vetnek a pályázóra. Különösképpen adminisztratív jellegű munkakör betöltésekor fontos erre odafigyelni, így a helyesírási hibák és betűtévesztések elkerülése érdekében érdemes helyesírás-ellenőrző programot használni, esetleg átnézetni a levelet egy olyan ismerősöddel, akinek értékítéletében és helyesírásában megbízol.

2. A megfelelő tagolás hiánya

Fontos, hogy motivációs leveled megfelelően tagolt legyen. Emeld ki tehát külön bekezdésben a megpályázott pozíciót, valamint egy új bekezdésben írj arról, hogy miért szeretnéd elnyerni az állást, s új bekezdést igényel az is, hogy miért érzed magad alkalmasnak az állás betöltésére.

3. Nem megfelelő stílus

Leveled stílusa legyen hivatalos. Tehát ha angol nyelven írod, figyelj oda az összevont alakok elkerülésére, valamint a megszólítás és a megfelelő elköszönési formulák használatára.

4. Nem megfelelő részletek szerepeltetése

Nem azért írsz motivációs levelet, hogy az önéletrajzodban megtalálható adatokat megismételd! Sőt a levél célja nem családod bemutatása. Viszont fontos, hogy szerepeljen benne, hogy mely pozícióra jelentkeztél, és hogy miért szeretnéd elnyerni az állást.

5. Nem megfelelő megszólítás

A semleges “Tisztelt Hölgyem/Uram” nem túl szerencsés megoldás. Nagyon könnyen kiderítheted, hogy kinek érdemes címezni a levelet. Arról nem is beszélve, hogy az illetékesek egyértelműen a pályázó motiváltságát látják benne, ha vette a fáradtságot és kiderítette a kiválasztást végző személy nevét.

6. Öndicséret

Nem kelt túlságosan jó benyomást, ha mint tökéletes jelöltet állítod be magad, aki egyedül alkalmas a pozíció betöltésére.

7. Optimalizálás hiánya

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha nem szabod kísérőleveledet az adott pozícióra. Ha a cégnevet, megpályázott pozíciót is elfelejted lecserélni, végzetes hibát követtél el.

8. Terjengősség

Senkinek nincs ideje 2-3 oldalas motivációs leveleket tanulmányozni. Ne írj hosszabb motivációs levelet, mint maximum fél, háromnegyed oldal.
+1. Túlzott kedvesség

A lehető legrosszabb, legsablonosabb elköszönés a “Köszönöm, hogy elolvasta a levelet” mondat. Éppen az ellenkezőjét éred el ugyanis, ha hálálkodó stílusban írod motivációs leveledet.

Kategória: Egyéb   Címke: