Team Consulting

Minden, ami egy üzleti vállalkozás elindításához és működéséhez kell.

Melyik a nekem való?

Pro és kontra: egyéni vállalkozások és gazdasági társaságok 

Mikor vállalkozásunk elindításán gondolkodunk, fontos kérdés, hogy milyen formában valósítsuk meg ötletünket. A vállalkozásokat sokféle szempontból csoportosíthatjuk, gondolhatunk itt a tevékenység jellegére, a vállalkozás tulajdonformájára, illetve szervezeti formájára, mely szerint megkülönböztetünk egyszemélyes (egyéni) vállalkozásokat és gazdasági társaságokat (például kft., rt.). Cikkünk ez utóbbi kérdésben nyújt segítséget, hiszen egy jó ötlet mellé, a megfelelő szervezeti kereteket is meg kell találnunk ahhoz, hogy vállalkozásunk sikeres lehessen a piacon.

Az egyéni vállalkozás legfontosabb és talán legegyértelműbb előnye nem más, mint a vállalkozó személyének függetlensége, leegyszerűsítve, hogy nincs főnökünk. Ebből kifolyólag az alapítás, megszüntetés és viszonylag egyszerű feladat. Az egyéni vállalkozás hátránya, hogy a vállalkozó vagyonával korlátlanul vállal felelősséget a vállalkozás kötelezettségeiért.

Ha gazdasági társaságban gondolkodunk, több lehetőségünk is van. A társaságok előnye, hogy több tag alkotja őket, ennek következtében több tulajdonosi/részvényes pozíció van, így nagyobb tőke nélkül, többen összefogva – akár családtagokkal ­– is alapíthatóak. Az időközben cserélődő tulajdonosok/részvényesek helyére újak kerülhetnek, így stabilizálva esetleges kríziseket tulajdonváltás esetén. Felelősséggel bevitt vagyonunk, vagyoni betétünk erejéig felelünk, így tehát nem csak a nyereség, de a kockázatvállalás is eloszlik, habár az egyetemleges felelősség kérdése sem elhanyagolható. A gazdasági társaságok hátránya ugyanakkor nemcsak üzleti jellegű lehet, hiszen a tagok közötti személyes konfliktusok, nem tisztázott szerepek, menedzsment hiánya mind-mind hátráltatják egy vállalkozás működését.

A választott vállalkozási tevékenységtől erőteljesen függ, milyen vállalkozási formát érdemes választanunk. Az előnyöket, hátrányokat és saját üzleti tervünket tüzetesebben is át kell vizsgálnunk, hogy hosszú távon a legfenntarthatóbb megoldást találjuk meg. Gazdasági társaság esetén, szintén fontos mérlegelnünk, hogy pontosan mely formát (rt., kft., bt. stb.) válasszuk.

Mi garantáltan segítünk megtalálni Önnek a legjobb megoldást! Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeken!

 

Kategória: Egyéb   Címke: